dimecres, 22 d’abril del 2015

DIA DE LA TERRA

Avui, dia 22 d'Abril, és el dia de la Terra.




Aquesta celebració va començar a Estats Units l'any 1970 i actualment està coordinada per Earth Day Network.

HISTÒRIA

Un senador dels EUA, Gaylord Nelson, va tenir la idea de fundar el Dia de la Terra després de veure com van vessar molts litres de petroli el 1969 a Santa Bàrbara (California).

 Es va adonar que si podia infondre aquesta energia amb una consciència pública emergent sobre la contaminació de l'aire i l'aigua obligaria a la protecció del medi ambient en l'agenda política nacional.

Nelson va començar a mobilitzar gent i va promoure esdeveniments de tot el país.

Com a resultat, el 22 d'abril, 20 milions de nord-americans van sortir als carrers, parcs i auditoris per manifestar-se per un ambient saludable i sostenible en els mítings massius de costa a costa. Milers de col·legis i universitats van organitzar protestes contra el deteriorament del medi ambient.
Els grups que havien estat lluitant contra els vessaments de petroli, fàbriques contaminants i plantes d'energia, aigües negres, abocadors tòxics, pesticides, autopistes, la pèrdua de la vida silvestre, i l'extinció de la fauna de sobte es van adonar que compartien valors comuns.

Sobre el 1990, un grup de líders ambientals va preguntar a Denis Hayes (era el coordinador nacional) organitzar una altra gran campanya.
 Aquesta vegada, el Dia de la Terra es va fer global, la mobilització de 200 milions de persones en 141 països i l'aixecament de les qüestions ambientals en l'escenari mundial. El dia de la Terra de 1990 va donar un gran impuls als esforços de reciclatge a tot el món i va ajudar a aplanar el camí per a la Cimera de la Terra 1992 de les Nacions Unides a Rio de Janeiro.
També va portar el president Bill Clinton per a adjudicar el senador Nelson la Medalla Presidencial de la Llibertat (1995) - la més alta distinció que s'atorga als civils als Estats Units - pel seu paper com a fundador Dia de la Terra.


ACTUALITAT

La lluita per un medi ambient net continua sent una urgència, per tant es convida a la gent a fer-se voluntaris. Les possibilitats son infinites i simples: Anar a un festival, instal·lar panells solars en el sostre, organitzar un esdeveniment relacionats amb el medi ambient, canviar un mal hàbit...

Així que ja ho sabeu, feu alguna cosa bona per a la Terra. Per construir un futur millor, no només hem de cuidar la terra un dia, sinó que tots ens hem de comprometre a protegir el nostre medi ambient durant tot l'any.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada